chlebak z deską bambusową

Wybór dobrego chlebaka

Prawie każda osoba jada codziennie chleb. Zazwyczaj jest on podstawą do kanapek na śniadanie, ale sprawdza się także jako dodatek do kiełbasek pieczonych na grillu, bigosu, czy do sałatek, by stały się bardziej pożywne. Chleb można jeść na zimno i na ciepło, zapiekać, grillować, robić z niego ziołowe grzanki.

Solidny chlebak z metalu

chlebak z deską bambusowąNic więc dziwnego, że chleb można znaleźć w prawie każdym koszyku zakupowym w sklepie. Jaką wadę ma chleb? Stosunkowo szybko się psuje. Pierwszego dnia jest smaczny, drugiego lekko zeschły, trzeciego całkiem czerstwy i nadaje się tylko na tosty. Chleb pakowany w folię można w niej zostawić, tylko szczelnie zawinąć. A co z chlebem sprzedawanym bez opakowania? Eksperci zalecają przykrywanie go ściereczką, jednak to za mało. Dlatego też warto kupić odpowiedni chlebak, dzięki któremu chleb zachowa świeżość na dłużej. Do wyboru są produkty wykonane z różnych materiałów. Popularne są chlebaki plastikowe. Są lekkie, tanie, dostępne w różnych kolorach. Wadą jest to, że łatwo można je zarysować, mogą pękać przy byle uderzeniu. Również mechanizm jego otwierania często się zacina. Druga opcja to chlebak z drewna. Jest on bardziej estetyczny niż ten plastikowy, w dodatku jest trwalszy i naturalny. Jego główną wadą jest czyszczenie.

chlebak z deską bambusowąDrewna nie powinno się moczyć, by nie butwiało. Drewno nielakierowane będzie podatne też na odbarwienia czy na chłonięcie zapachu, znowu lakier z drewna może szybko schodzić. Trzecia opcja do metalowy chlebak z deską bambusową. Metal jest solidny, trwały, nie rdzewieje. Na pewno przez przynajmniej parę lat będzie służył w kuchni w stanie niezmienionym. Dodatkowo bambusowa przykrywka zapewnia szczelność chlebakowi i jest bardzo praktyczna. Zdejmuje się pokrywkę, kładzie na niej chleb i kroi, nie potrzeba wyciągać osobnej deski do krojenia. Bambus to materiał naturalny, ale odporny na działanie wody. Taką deskę można myć pod bieżącą wodą, tak samo jak podstawę chlebaka. Dzięki temu to obecnie najlepsze rozwiązanie w kwestii chlebaków, nie tylko praktyczne, ale i estetyczne. Podsumowując, chlebaki plastikowe, czy drewniane mają swoje wady i zalety, jednak bez dwóch zdań najlepszy jest chlebak metalowy z bambusową przykrywką, która może służyć jako deska do krojenia.

Taki chlebak będzie ładnie się prezentował na kuchennym blacie, można go szybko i łatwo umyć, wytrzepać z niego okruszki, czy przestawiać. Zamknięcie także jest solidne i niezawodne, nie tak jak w przypadku tanich chlebaków z tworzywa. Warto zatem inwestować w to co najlepsze.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *